Etiquette Tijdens Uitvaart in 2024 | Hoe Zit Het Ook Alweer? (2024)

Etiquette bij een uitvaart is een belangrijk onderwerp. Als er iemand komt te overlijden wordt er een begrafenis of crematie georganiseerd. Het kan dan voorkomen dat er op het rouwkaartje dat je ontvangen hebt gesproken wordt over bepaalde etiquette. Simpel gezegd, een etiquette tijdens een uitvaart zijn belangrijke waarden voor de nabestaanden of overleden persoon.

Over het algemeen hebben de meeste mensen in Nederland dezelfde soort etiquette. Om je op weg te helpen hebben we de meest gebruikte etiquette bij een uitvaart op een rijtje gezet zodat je alles te weten komt over de gebruiken in Nederland.

Etiquette 1: Zorg dat je op tijd arriveert

De belangrijkste etiquette bij een uitvaart is simpel, zorg er voor dat je op tijd bent. Het is ontzettend ongepast om te laat op een uitvaart te arriveren. Zorg er dus voor dat je op tijd vertrekt, rekening houd met parkeren en eventuele files.

Etiquette 2: Zet je telefoon uit en gebruik deze niet

Het is belangrijk om de telefoon uit te zetten, of op zijn minst de vliegtuigstand in te schakelen. Een telefoon die afgaat tijdens een uitvaart is hoogst ongewenst en een trillende telefoon horen afgaan is ook geen prettige toevoeging.

Etiquette 3: Zorg er voor dat je gepast gekleed bent

De begrafeniskleding is ook nog steeds een belangrijk onderwerp. Mantelpakjes en hoge hoeden worden niet meer gedragen, maar er wordt toch een bepaalde vorm van begrafeniskleding gewenst die past bij de situatie. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Nette zwarte kleding met dichte schoenen
  • Geen lichte kleuren, draag donkergrijs of donkerblauw
  • Kies bedekte kleding met weinig bloot
  • Zorg er voor dat je de rouwkaart bekijkt voor een dresscode. Als deze aanwezig is dien je jezelf hier aan te houden
  • Geen slippers dragen, of kleding met gaten en scheuren

Etiquette 4: De reactie op een overlijden

Als er iemand overleden is, dan is het netjes als je iets van jezelf laat horen om steun te betuigen. Ga even langs bij de nabestaanden of geef een belletje om een steuntje in de rug te bieden. Door dit te doen laat je weten dat je er voor de nabestaanden bent. Indien je niet naar de uitvaart kunt komen, laat dit dan weten aan de nabestaanden zodat deze weten dat je niet aanwezig bent. Mocht je niet goed weten wat je moet zeggen als iemand is overleden? Dat is begrijpelijk, klik op de link om er meer over te lezen.

Etiquette 5: Zorg er voor dat je sobere make-up draagt

Voor vrouwen is het natuurlijk vrij normaal dat je make-up draagt, dit is ook het geval tijdens een uitvaart. Veel vrouwen kiezen er voor om dit sober te doen op de dag van de begrafenis. Waterproof mascara is ook een keuze die vaak gemaakt wordt, daardoor zijn de ogen bij een uitvaart vaak minder zwart doorlopen.

Etiquette 6: Foto’s en social media

Het is hoogst ongepast om foto’s of video’s van een uitvaart op social media te plaatsen of gebruiken. Zeker als dit niet in samenspraak met de familie van de overleden persoon gaat. Als je dit wil doen is het slim om eerst in gesprek te gaan met de nabestaanden. Foto’s maken is ook een ongepaste zaak, alleen als de nabestaanden het hier mee eens zijn kun je dit doen. Lees ook meer over social media na overlijden.

Etiquette 7: Geen jonge kinderen op de uitvaart

Het is doorgaans niet gebruikelijk om kleine kinderen mee te nemen naar een uitvaart in Nederland, alleen als de overledene heel dichtbij staat zien we dit gebeuren. Kleine kinderen weten vaak nog niet wat er precies aan de hand is, wat voor ongewenste situaties kan zorgen tijdens een uitvaart.

Etiquette 8: Hoe gaat een condoleance in zijn werk in Nederland

Een condoleance wordt op verschillende manieren geregeld. Een traditionele condoleance in Nederland gaat als volgt. De familie staat op een rij, daarna kan iedereen een condoleance doen bij de nabestaanden. Ook zien we vaak dat de condoleance wat minder formeel verloopt, je ziet dan vaak dat de familieleden verspreid in een ruimte spreken met bezoekers.

Als je iemand wil condoleren, doe dit dan vanuit het hart een zorg er voor dat het kort blijft. De kans is groot dat er nog meer mensen staan te wachten, de familie wordt tijdens de condoleance al vaak aangesproken en het kan zijn dat de nabestaanden geen tijd hebben om uitgebreid te praten.

Etiquette 9: Iets meenemen voor de nabestaanden of overledene

Het kan zijn dat je graag iets meeneemt naar de uitvaart, stem dit dan eerst af met de uitvaartondernemer. Het is natuurlijk normaal dat je bloemen wil meenemen als je die bij de kist wil neerleggen. Leg ze in dat geval altijd naast de kist, de bloemen op de kist zijn van de familie. Ook kiezen sommige mensen er voor om een zogenoemd troostgeschenk te geven.

Bekijk meer informatie

  • Wat is een waardevaste uitvaartverzekering precies?
  • Wat is een uitvaartdeposito?
  • Wat is de laatste wilsbeschikking?
  • Begin hier direct met uitvaartverzekering vergelijken
Etiquette Tijdens Uitvaart in 2024 | Hoe Zit Het Ook Alweer? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 6116

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.